• Atlétikai bajnokság

          • Járási forduló

            Diákjaink 2023. április 24-én a 2022/2023-as tanév országos atlétikai bajnokságának alapiskolák számára szervezett járási fordulóján vettek részt Nyitrán.

            Az egyes versenyszámokban becsülettel küzdöttek. Kiemelkedő eredményt Mészáros Lilla ért el, aki  magasugrásban 125 cm-es ugrásával felállhatott a dobogóra és így járási 3. helyezést ért el. Szívből gratulálunk! Felkészítője Zalaba Ádám tanító bácsi.

          • Pitagorász

          • matematikaverseny

            A PITAGORÁSZ matematikai verseny iskolai fordulóján 12 tanuló szerepelt eredményesen (Molnár Dávid, Bernád Hunor, Dutkiewicz Adrianna, Čerňa Bence, Horváth Levente, Vasvári Barnabás, Fodor Sebastián, Máté Zalán, Tárnok Emma, Horváth Zsombor, Hangya Zoltán és Mészáros Lilla. A járási fordulóra 5 tanuló kapott meghívást. 

            A megmérettetésen 90 tanuló között Bernád Hunor az előkelő 8. helyezést, Horváth Levente pedig a szintén eredményes 18. helyezést érte el. Gratulálunk a szép eredményekhez a felkészítőknek is, Dávid Monika és Hausknecht Éva tanító néniknek!

          • NyelvÉSZ

          • Anyanyelvi tanulmányi verseny

            NyelvÉSZ - Anyanyelvi tanulmányi verseny, ahol a feladatok gondolkodásra késztetnek. Komoly kihívást és fejlődési lehetőséget jelentenek, egyúttal a játszva tanulás élményét nyújtják. A verseny iskolai fordulójába 9 tanuló jelentkezett be. A Komárom megyei döntőn 140 felvidéki diák mérette meg magát. Iskolánkat Bernád Hunor, Molnár Dávid, Horváth Levente, Horváth Hanga és Horváth Zsombor képviselte. 

            Gratulálunk Bernád Hunornak, Molnár Dávidnak és Dávid Monika tanító néninek a megyei döntőn elért gyönyörű eredményhez!

          • Magyargyerek nemzetközi levelezős verseny

          • ,,Nekem áldott az a bölcső mely magyarrá ringatott''

            Az októberben indult verseny 4 fordulóból állt. A versenyzők minden fordulóban újabb és újabb feladatokat kaptak. Egy - egy forduló 5 - 6 feladatsorból állt, melynek a célja a gyermekek ismereteinek elmélyítése Magyarországról, a magyar történelemről és a magyar kultúráról. 

            Iskolánkat 3 másodikos tanuló képviselte: Hangya Damián, Kováč Hanna és Molnár Nóra, akik a csodás 3. helyezést érték el. Szívből gratulálunk a versenyzőknek és Jónás Hortenzia felkészítő tanító néninek!

             

          • Gazdálkodj okosan!

          • Pénzügyi tudatosság fejlesztése

            Tanulóink egy interaktív társasjátékon keresztül szereztek pénzügyi ismereteket, melynek során egy négytagú család rövid és hosszú távú pénzügyi döntéseit modellezték. Kézzelfogható, a valós életben is előforduló pénzügyi helyzetekbe kerültek, s ezeken keresztül érthették meg a tudatos és megfontolt döntések fontosságát.

          • MatekÁSZ

          • A fejlesztő matematikaverseny

             

            Egy verseny sosem csak tudáspróba! Nemcsak az számít, ki tudja jobban a tudásanyagot, vagy ki alkalmazza a tudását ügyesebben, de az is, ki mennyire bízik önmagában, mennyire bátor és kitartó, hogyan dönt nehéz helyzetekben. A matekÁSZ verseny vármegyei döntősei Horváth Levente és Fodor Sebastian. Gratulálunk a szép 6. és 9. helyezéshez! Felkészítőjük Hausknecht Éva tanító néni.

          • Gergely-járás

          • Iskolai toborzó

            Szent Gergely doktornak,

            Híres tanítónknak az ő napján,

            Régi szokás szerint,

            Menjünk Isten szerint iskolába.

             

            Ti is ezenképpen,

            jertek el nagy szépen iskolába,

            Holott szép tudományt,

            vegyetek adományt üdvösségre.

          • Olvasni jó!

          • Irodalmi - történelmi vetélkedő országos döntő 2023.március 24. Rimaszombat

            A délelőtti elődöntőre 20 csapat kapott meghívást, majd az ezt követő délutáni döntőn 10 csapat mérhette össze erejét. Iskolánk csapata bejutott a döntőbe, ahol:

            Mészáros Lilla (7.o.), Molnár Elizabeth (8.o.) és Nagy Zoja Antónia (8.o.) tanulók a megérdemelt 6. héyezesét szerezték meg. Gratulálunk!

            Külön öröm volt találkozni a A néma táltos írónőjével, Majoros Nórával, akivel beszélgethettek is a diákok. Köszönet a felkészítő tanító néninek Alt Kapczy Ildikónak.

          • Módszertani nyitott nap

          • 2023. március 29.

            Módszertani nyitott napot tartottunk, amelyre szeretettel vártuk a leendő elsős gyermekek szüleit és mindazokat, akik érdeklődnek a Turczel Lajos Alapiskola iránt. A nyitott óra az 1. és 2. osztályban nagyon jó hangulatban telt. A tanító nénik csodálatosan felépítették a tanítási órát és rámutattak, hogy a mi iskolánk az alsó tagozaton a játékos tanulást részesíti előnyben, figyelembe véve a gyerekek mozgásigényét és kíváncsiságát. Új módszerek segítségével igyekszünk megfelelni a kor kihívásainak és sokoldalúan fejleszteni a tanulók képességeit.

          • Az 1848 -1849-es forradalom és szabadságharc emléknapja

          • Donászy Magda: Március 15-ére

            Zászlók díszítik ma az utcákat végig,

            márciusi szélben szállnak fel az égig.

             

            Álljunk meg előttük csak egy pillanatra,

            emlékezzünk vissza arra a nagy napra!

             

            Az a nap a népnek szabadságot adott,

            mi sem felejtjük el azt a dicső napot.

          • Farsang 2023

          • Két év kihagyás után nagyon jó hangulatban telt az idei farsangi bál. 

            A legszimpatikusabb jelmez díját Molnár Dávid 3. osztályos tanuló, a legötletesebb jelmez Kovács János 3. osztályos tanuló és a legkreatívabb jelmez díját Gáspár Máté 7. osztályos tanuló nyerte. 

            Az est legjobb táncosa Bernád Bendegúz lett.

            A legjobb csoportjelmezt a 8. osztályos Takarítónők gyöngyszemei nyerték el.

            A 2O23 -as év bálkirálynője a 9. osztályos Gyulai Dóra és bálkirálya Horváth Gergely lett.

            Köszönjük a Szülői Szövetségnek a kiváló szervezést, a támogatóknak pedig a sok-sok tomboladíjat!

             

             

          • Határon átívelő együttműködés

          • Együttműködési megállapodást kötött a KRE és a felvidéki Turczel Lajos Általános Iskola és Óvoda, melynek keretében a KRE Pedagógiai Kara szakmai támogatást nyújt az intézmény számára bevonva a gyógytestnevelés az óvodában és iskolában szakirányú továbbképzés és a pedagógusképzés kutatási programjaiba. A Pedagógiai Kar fontos missziójának tartja a határon túli magyar pedagógusok munkájának támogatását. A szalkai Turczel Lajos Általános Iskola és Óvoda és a Pedagógia Kar a fejlesztő programok terén erősíti a jó gyakorlatok megosztását, a szakmai tapasztalatcserét. A szakmódszertani mellett a Pedagógia Kar képzésein keresztül is támogatást nyújt a gyermekkori mozgásfejlesztés témakörében gazdagítva a gyakorló pedagógusok vonatkozó ismereteit és készségeit.

          • EBÉDHOZZÁJÁRULÁS a 2022/2023-as iskolaévre!

          • Tisztelt Szülők!

            A   2022/2023-as tanév  szeptemberétől a Munka, Szociális-és Családügyi Minisztérium hatáskörébe tartozó támogatásról szóló törvény módosítása értelmében továbbra is csak az jogosult az ingyenes ebédre:

            •  aki óvodába(5-6 éves) vagy alapiskolába jár és olyan háztartásban él, amely anyagi segítséget kap     (pomoc v hmotnej núdzi, sociálna dávka),

             

            •  aki óvodába(5-6 éves) vagy alapiskolába jár és olyan háztartásban él, amely anyagi helyzete nem éri el a létminimumot, tehát kisjövedelmű család,

             

            • aki óvodába(5-6 éves) vagy alapiskolába jár (6-tól 15 éves korig), és olyan háztartásban él, amelynek tagjai nem igényelték vagy nem tudták igényelni az adókedvezményt a gyermekre (adóbónusz).

             

            Aki igényelni szeretné a támogatást, le kell adni a Szalkai Községi Hivatalban, vagy az alapiskolában személyesen vagy elektronikusan a skolasalka@gmail.com címen a következő igazolások valamelyikét:

             

            • Igazolás az anyagi támogatásról (Potvrdenie o hmotnej núdzi), vagy
            • Igazolás a kisjövedelmről (Potvredenie o životného minima), vagy
            • Becsületbeli nyilatkozat, hogy nem igénylik a szülők az adóbónuszt.

             

                Az a szülő, aki eddig is már igényelte a támogatást  ÚJ IGAZOLÁST KELL FELMUTATNIA.

             

            Tisztelettel:

             

                                                                                         Zalaba Zsófia, igazgatónő

             

          • Tanévzáró 2021/2022

          •  

            Kedves Turczelos Diákok!

            A 2021– 2022 -es iskolaév véget ért. A ballagással együtt tanévet is zártunk. Az online tanulás mellett sikerült sok-sok sikeres programot megvalósítani. Ilyen volt a Népmese napja, a Márton napi felvonulás, A Gergely -járás, a János vitéz projektnap és a Sport, ami összeköt rendezvény.  

            A második félév tanulmányi eredményeivel többen kellemesen megleptetek bennünket, de tudjuk a szüleitek segítsége, biztatása nélkül elképzelhetetlen lett volna bármilyen eredményt is elérni. Így ezért nemcsak Nektek, de szüleitek is köszönöm ismét az együttműködést.

            Engedjétek meg, hogy a kitűnő tanulmányi eredményekért és a tanulmányi versenyekért egy-egy jutalomkönyvvel köszönjük meg a szorgalmatokat és kitartásotokat:

            Kitűnő tanulmányi eredményért 30 tanuló jutalomkönyvben részesül:

            1.osztály

            Baka Zoé Patrícia

            Benkó Kitti Zsófia

            Eötvös Barbara

            Halász Róbert Andreas

            Hangya Damián

            Kovács Hanna

            Molnár Nóra

             

            2.osztály

            Káposzta Laura

            Dudkiewicz Adriana

            Matus Panka

            Čerňa Bence

            Molnár Dávid

             

            3.osztály

            Horváth Levente

            Fodor Sebastián

            Justyák Zoé Mária

             

            4.osztály

            Tárnok Emma

            Dubay Viktória

             

            5.osztály

            Dénes Márk

            Hájik Mátyás

            Horváth Zsombor

            Lencse Karolina

             

            6.osztály

            Hangya Zoltán

            Veréb Arnold

            Mészáros Lilla

            Gáspár Máté

             

            7.osztály

            Král Richárd

            Molnár Elizabeth

            Hrabovsky Tatiana

             

            8.osztály

            Horváth Gergely

            Gyulai Dóra

            Szép Dorina

             

            A különböző tanulmányi versenyen elért szép eredményekért szeretnénk kiemelni a következő tanulókat!

             

            Molnár Nóra a Művészeti Alapiskola rajzversenyének díjjazottja. Felkészítője Jónás Hortenzia tan.n.

            Horváth Levente, Fodor Sebastian, Tárnok Emma és Vasvári Barnabás: A Pitagorász járási verseny sikeres megoldói, a NyelvÉsz Anyanyelvi tanulmányi verseny megyei fordulójának résztvevői. Felkészítőjük Hauszknecht É. és Farkas K. tanító nénik.

            Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny regionális elődöntőjének résztvevői: Molnár Dávid, Kalamár Sofia, Horti Tímea Petra és Veréb Arnold, aki a versenyen legjobban teljesített, ezüstsávos minősítést szerzett. Felkeszítőjük Dávid Monika, Farkas Karolina, Hausknecht Éva és Alt Kapczy Ildikó tanító nénik.

            Az I Bobor online informatikai verseny legeredményesebb tanulói:  Tárnok Emma 88%, Lencse Karolina 91,65%, Szép Dorina 85%, Gyulai Dóra 98,11% és Horváth Gergely 98,11%. Felkészítőjük Jónás János tanító bácsi.

            Országos olvasóversenybe kapcsolódott be Szép Dorina és Gyulai Dóra, akik gyönyörűen helytálltak. Dorina a 4. Dóra pedig az előkelő 3. helyen végzett. Felkészítőjük Fábián Éva tanító néni.

            Az I. Felvidéki Fizikaverseny országos döntőjén Szép Dorina, Gyulai Dóra és Horváth Gergely képviselte iskolánkat, aki nagyon szép 4. helyezést érte el. Fel. Jónás János tanító bácsi.

            Jókai és kora irodalmi és műveltségi vetélkedő országos döntőjén méltón képviselte iskolánkat: Gyulai Dóra, Szép Dorina és Horváth Gergely Felkészítőjük  Alt Kapczy Ildikó tanító néni.

            Az Olvasni jó! irodalmi verseny országos döntőjén Molnár Elizabeth, Nagy Zoja Antónia és Král Richárd ezüstsávos minősítést szerzett. Felkészítőjük Alt Kapczy Ildikó és Manczal Fazekas Anna tanító nénik.

            Az idei tanévben nem volt sok lehetőség  sportversenyekbe bekapcsolódni. Körzeti focitornán iskolánkat az 5-7. es korosztály képviselte. Bízom abban, hogy a jövőben több lehetőségük lesz kibontakoztatni tudásukat: Hájik Mátyás, Dénes Márk, Vajzer Markus, Magurean Dávid, Gáspár Máté, Veréb Arnold, Parkansky Ruben, Kovács Máté, Umeda Alessandro Tetsuya. Felkészítőjük Tenczel Csilla tanító néni.

            A Szlovák labdarúgó - szövetség  Dajme spolu gól projektjébe bekapcsolódott a mi iskolánk is. A kis futballistáknak szeretnénk átadni a szövetség által küldött oklevelet az egész éves munkájukért.  Edzőjük Zalaba Ádám tanító bácsi.

             

            Hagyományt teremtettünk azzal, hogy minden évben kiemeljünk és megjutalmazzuk az iskolaév legeredményesebb diákjait. Ebben a tanévben a pedagógiai  tanács döntése alapján ezt a díjat Horváth Gergely kapja. Gratulálunk a szép eredményekért! Nagyon büszkék vagyunk Rád!

            VÉGEZETÜL KÖSZÖNÖM: TANÁRNAK, DIÁKNAK ÉS MUNKATÁRSNAK AZ EGÉSZ ÉVES MUNKÁJÁT, FÁRADOZÁSÁT, AZ ÖNKÉNT NYÚJTOTT SEGITSÉGÉT. TANULÓINKNAK A SZÉP EREDMÉNYEKET, AMELYEKKEL ÖREGBITETTÉK ISKOLÁNK HIRNEVÉT. A KEDVES SZÜLŐKNEK A SZÜLŐI SZÖVETSÉGNEK AZ ÖNKORMÁNYZATNAK ÉS MINDEN TÁMOGATÓNKNAK AZ ISKOLÁNKNAK NYÚJTOTT SEGITSÉGET.

            A MEGÉRDEMELT VAKÁCIÓBAN JÓ PIHENÉST, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KIVÁNOK!

                                                                                                                    Zalaba Zsófia, igazgatónő

             

             

          • Ballagás 2022

          • Kedves  Kilencedikesek!

            A ballagás ünnepi hangulatában, a búcsúzás küszöbéhez érve,  két élmény, két érzés, két vágy van egyszerre a szívben: az egyik visszanézni kíván az elmúlt időkre, a másik  kíváncsian készül a jövőre. A múló idő fölötti elmélázás könnyet csal a szemekbe, szomorúságot lop a szívbe. De a jövendőre való  felkészülés öröm és várakozásteljes.
            Herakleiton szavaival élve:

            „Mindennap elmúlik valami,
            amiért az ember szomorkodik,
            de mindennap kezdődik valami
            amiért érdemes élni és küzdeni.“

            A mai nappal ezen az iskolán ismét lezárul egy korszak.  Ma a Ti  életetek első igazi állomásához érkeztetek. Még egyszer utoljára végigjártátok a megszokott termeket, elbúcsúztok a 9 év alatt megismert, megszokott falaktól, az iskolatársaktól és tanáraitoktól.  

            Osztályfőnökeitek és a többi pedagógus is szívvel-lélekkel segített nektek eligazodni a betűk, számok, majd a tudományok világában. De ez csak egy volt a sok cél közül. Legfőbb feladatunknak tekintettük, hogy lehetővé tegyük  számotokra  az igazi emberi KINCSEK gyűjtését is. 

            Ezek pedig: 
            ismeretek, tudás,
            akaraterő,
            küzdeni tudás, kitartás,
            örömérzés,
            szeretet,
            emberség,
            barátság,

            kozosségi érzés,
            tolerancia,
            türelem.

             

            Ha ezeket kilenc év alatt sikerült megtalálnotok, akkor rakjátok most lelki tarisznyátokba és vigyétek magatokkal az előttetek álló hosszú-hosszú vándorútra!

            Bízom abban is, hogy a választott iskolátokban valamennyien helyt álltok majd, és sok jót hallunk még felőletek.

            Kedves szülők, nagyszülők!

            Köszönetet szeretnék mondani azért, hogy  velünk együtt tudtak munkálkodni, nevelgetni, formálgatni a felnövekvő nemzedéken. Azt gondolom, hogy kevés szebb ajándék lehet egy családnak, mint látni, felnőni gyermekét, látni azt, hogy eljutott valahová, és tudni azt, hogy mindaz a sok szeretet, szigorúság, odaadás nem volt hiábavaló, megérte.
            Kívánok továbbra is sok erőt és egészséget mindnyájuknak, hogy a jövőben is igazi családi háttér állhasson gyermekük mögött!


            Még egyszer utoljára  hozzátok fordulok Kedves Ballagó Diákok! Van egy elvárásom mindannyiótokkal szemben, amelyet Ady Endre fogalmazott meg:

             

            „Nem kívánom senkitől,
            Hogy csodás dolgot tegyen
            De joggal elvárom mindenkitől,
            Hogy mindig EMBER legyen.”




            Ezen elvárással minden turczelos nevében szeretettel búcsúzom tőletek. Kívánom, egyszer majd érjetek mindnyájan célba!

                                                                                           Zalaba Zsófia, igazgatónő

          • Jókai és kora

          • Irodalmi vetélkedő XIII. országos döntője

            Gratulálunk iskolánk 3 tagú csapatának: Gyulai Dóra, Horváth Gergely és Szép Dorina a szép ezüst sávhoz. Köszönjük Alt Ildikó tanító néninek a felkészítést!

          • Olvasni jó!

          • Történelmi és irodalmi vetélkedő

            2022. június 3., Rimaszombat

            Olvasni jó!-történelmi és irodalmi vetélkedő

            A vetélkedő főszereplőjévé tett könyv: Mészöly Ágnes A királyné violája – telitalálat volt. Az irodalom és a történelem a kéz a kézben járt. Ragyogó kombináció volt ez, teret adott a tudásnak, a kreativitásnak, a gyakorlatias és az elvont gondolkodásnak is.

            Gratulálunk iskolánk csapatának, akik a 13 csapatból a 7. helyezést érték el: Molnár Elizabeth, Nagy Zoja Antónia, Král Richárd. Köszönjük Alt Ildikó és Manczal Anna tanító néniknek a felkészítést.

             

          • I. Felvidéki Fizikaverseny

          • https://szmpsz.sk/i-felvideki-fizikaverseny-donto/

            Iskolánkat 3 nyolcadikos tanuló képviselte: Horváth Gergely, Gyulai Dóra és Szép Dorina. Gergely az előkelő 4. helyezést, Dóra az eredményes 15. helyezést érte el. Szívből gratulálunk és köszönjük Jónás János tanító bácsinak a felkészítést!

          • Gergely -járás

          • Iskolai toborzó

            Ismét egy szép hagyományt, a Gergely-járást elevenítettük a fel az iskola alsó tagozatos diákjai és az iskola előtt álló óvodások segítségével. A hagyomány IV. Gergely pápa nevéhez fűződik, aki  március 12-ét az iskolás gyermekek ünnepnapjává nyilvánította. Ez a nap volt a tanévkezdés időponja, egyben az iskolai toborzó napja. A toborzás idővel adománygyűjtő, mendikáló jellegűvé vált. A játék során gyermekpüspököt is választottak, majd bejárták a települést és vidám énekszóval  új növendékeket toboroztak, s közben pedig ajándékokat gyűjtöttek.

                      Ezzel a kis vidám programmal hívtuk meg mi is a  gyerekeket az iskolai beiratkozásra.

            Köszönet Dávid Monika, Jónás Hortenzia és Kováč Edit tanító néniknek a felkészítést.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje